Què visitar a Budapest?

Estàs dubtant si anar a Budapest? i no tens motius per visitar-la? Doncs a continuació et donarem motius suficients per voler trepitjar Budapest. Una ciutat romàntica als marges del Danubi, una destinació imprescindible de l'Europa Central per a qualsevol viatger. Per nosaltres ha estat com un amor a primera vista, és una d'aquelles ciutats que senzillament t'atrapa. Segurament Budapest no tindrà els visitants de Paris, ni l'avantguardisme de Londres, ni el romanticisme de Venècia, però segur que us captivarà.

carrers del districte del Castell de Buda amb l'església de Maties al fons

Budapest és una ciutat divida en dues, separades pel Danubi, les aigües deixen a una banda els turons de Buda, coronats pel Castell Reial a la riba dreta, i on comença l'esplanada hongaresa a Pest, a la riba esquerra, on trobem l'edifici del Parlament. Les dues ribes estan unides per diferents ponts penjants: el modern d'Isabel, l'afrancesat pont de Margarita, l'imperial pont de la Llibertat i el famós Pont de les Cadenes.

vistes del Danubi des de dalt la Ciutadella

La primera presa de contacte a Budapest va ser sortint de l'estació Deák Ferenc, on conflueixen les tres líneas de metro de Budapest, per tant centre de comunicacions de la ciutat. D'aquí vam passejar per la principal Avinguda, l'Andrassy amunt on havíem agafat el nostre allotjament. Una vegada instal·lats vam decidir anar a veure el Parlament d'Hongria, una de les imatges icòniques de la ciutat.

La única manera de visitar el Parlament és amb una visita guiada, i vam aprofitar que en aquell moment estava a punt de començar-ne una en castellà. La visita ens va agradar, i molt. La única pega va ser que estaven fent obres al voltant del Parlament, llei de Murphi, almenys no hi havia cap bastida important, llevat de tanques per tot arreu, grues i alguna bastida en alguna façana lateral.

El Parlament d'Hongria és un dels més famosos d'Europa i el tercer parlament més gran del món. L'edifici és simètric i disposa de dues càmares parlamentàries, però actualment el sistema parlamentari hongarès és unicameral, i per tant només s'utilitza una de les dues càmares, la càmara baixa o legislative. Així que l'antiga càmara alta és la que està oberta al public, ja que no s'utilitza políticament.

exterior del Parlament de Budapest, una visita imprescindible!

l'interior de l'antiga càmara alta del Parlament

Després de la presa de contacte del primer dia, i d'un passeig al costat del Danubi, vam sopar Goulash, el típic plat hongarès, i vam tastar el vi i la cervesa local, per agafar forces pels propers dies. El segon dia el vam destinar a la zona de Pest, vam arribar-nos als Banys Gellert i vàrem pujar dalt de la Ciutadella, al costat de Buda. El tercer dia vam explorar la zona de la Plaça dels Herois, el Parc de la Ciutat i vam gaudir d'uns merescudíssims banys a la ciutat dels Balnearis. I l'últim dia és el que vam destinar a visitar la zona de Buda i els seus voltants.

passejant al costat del Danubi al costat del Monument de les Sabates

La part més turística es concentra al voltant del carrer Váci Utca i l'antiga Buda, tot passant pel Pont de les Cadenes. Tot gira al voltant del Danubi, i al costat mateix d'aquest hi ha el Parlament Hongarès. Malgrat tot, Budapest ofereix molts racons per deixar-te perdre.

passejant per l'elegant carrer Váci Utca

El Váci Utca és al centre de Pest, un carrer peatonal replet de botigues, segurament el carrer que menys ens ha agradat de Budapest, restaurants i souvenirs per turistes. A un dels seus extrems s’hi troba el Gran Mercat Central, un edifici molt xulo, i un lloc per poder comprar menjar i algun que altre souvenir. Al primer pis del mercat hi ha vàries tabernes on pots provar la cervesa i les especialitats culinàries hongareses.

exterior del Mercat Central, al fons el pont de la Llibertat

el tema gastronòmic el tocarem en el següent post :)

Un altre dels carrers més importants de la ciutat, és l’avinguda Andrassy, un carrer a l'estil del Passeig de Gràcia de Barcelona, una avinguda per addictes al shopping, una avinguda plena amb les botigues més exclusives com Armani, Loius Vuiton, Dior o Dolce & Gabana, etc., també hi trobes cafeteries i restaurants, tot en magnífiques cases i palaus renaixentistes, I entre ells hi trobem l'emblemàtica Òpera de Budapest. A mesura que t'acostes a la Plaça dels Herois, en un dels extrems de l'avinguda Andrassy, els palaus es converteixen en residències d'ambaixadors. La Plaça dels Herois, envoltada de museus, destacable el Museu de Belles Artes, també és la porta d'entrada al "Parc de la Ciutat" on vam passejar i vam coincidir amb una fira tradicional, on podies provar formatges, embotits, i tot tipus de menjars i manufactures típiques del país.
l'Òpera de Budapest, els preus de les seves entrades no són cars, així que és una bona oportunitat per accedir-hi! 

un altre mirador espectacular de la ciutat és des de la cúpula de l'Església de Sant Esteve i molt recomenable!!! 

una de les cafeteries-restaurant de l'Avinguda Andrassy

Budapest compta amb diversos punts declarats com a Patrimoni de la Humanitat, el Districte del Castell, les vores del Danubi i l'Avinguda Andrassy. Entre ells hi trobem tant la Plaça dels Herois, que no ho hem dit, però és un monument a les tribus fundadores d’Hongria, l’Avinguda Andrassy que juntament amb el seu peculiar metro també són declarats Patrimoni de la Humanitat, per les majestuoses façanes i edificis renaixentistes que podem trobar-hi.

la Plaça dels Herois molt concurreguda per turistes i locals, porta d'entrada al Parc de la Ciutat

També ho és el Pont de les Cadenes, el més famós i antic de tots el ponts que creuen el Danubi i que separen Buda i Pest. Abans de la seva construcció durant els hiverns gèlids es travessava a peu, sobre el riu glaçat, com passava a altres ciutats d’arreu del món, per exemple a Nova York per anar de Brooklyn a Manhattan.

el Pont de les Cadenes il·luminat

La Ciutadella, al costat de Buda, és el punt més alt de Budapest i és que des dalt d’aquest turó es tenen unes vistes immillorables de tota la ciutat, la fortalesa va ser construïda com a punt de vigilància.

les vistes des de la Ciutadella sobre el Danubi, amb el Pont de les Cadenes, el Parlament i l'illa Margarita

Vam reservar la visita al Districte del Castell per l'últim dia, i vam tenir la mala sort que ens va canviar el temps i vàrem fer-ho sota la pluja amb un dia gris. Vam pujar a peu fins al Castell pel costat de l'antic cremallera, un cop dalt vam passejar pel districte, vam poder veure el canvi de guàrdia, un casament a l'esglèsia de Maties i després d'admirar les vistes vam baixar pel costat de l'illa Margarita, abans però, vam parar al Starbucks a refer-nos, com ja sabeu som fanàtics dels cafès amb llet gegants d'aquesta cadena, malgrat el preu no t'arrisques a que sigui dolent.

El mirador és el Bastió dels Pescadors que domina les vistes sobre Pest just davant del Parlament, que en certa manera ens va recordar una mica les torres de Carcassone. :S

bona cara malgrat no acompanyar-nos el temps! :)

El Castell, antigament la residència reial, també és declarat Patrimoni. També podríem considerar-la una de les icones de la ciutat, ja que juntament amb el Pont de les Cadenes i el Parlament són les imatges més conegudes de Budapest.

Si veniu a Budapest tampoc us podeu deixar perdre la visita a l'Església de Sant Esteve, la qual gaudeix d'unes esplèndides vistes des de la seva cúpula, i l'altre visita també religiosa i històrica és la Sinagoga, la segona més gran del món fora d'Israel, i gueto jueu durant la segona Guerra mundial convertit posteriorment en camp de concentració.

També es frepant la imatge al Monument a les Sabates, a la la vora del riu Danubi, on trobem l'obra artística amb una filera de sabates d'home i dona que semblen oblidades, en aquest punt, els jueus del gueto eren lligats i tirats a l'aigua per parelles, abans però, un d'ells era disparat la qual cosa feia que un arrossegués a l'altre. Aquest és doncs un colpidor monument que recorda les víctimes que van ser llançades al Danubi.

també hem descobert que Hongria és país de vins, però us ho explicarem al següent post!

Però lo millor de Budapest no són només les seves principals atraccions turísiques... també s'hi pot allotjar, menjar, beure, relaxar-se... i tot a molt bon preu!!! 

Budapest, descobrint l'Europa de l'est!

Budapest ens ha encantat! Ens ha semblat una ciutat molt jove i dinàmica. Una ciutat amb molta història reflectida a les façanes dels seus edificis, unes façanes envellides, que li dónen un aire de decadència. Malgrat tot ens sembla una ciutat que està despertant, una ciutat que recomanem de totes totes a futurs viatgers!

 les sabates davant el riu Danubi tot recordant la matança de jueus durant la IIa Guerra Mundial 

Aquest ha estat el nostre retorn a l'Europa de l'Est, l'antiga divisió europea marcada pel bloc capitalista envers el bloc comunista durant la guerra Freda!

A nosaltres ens ha agradat i ens ha recordat el Berlin de fa uns anys, l'antic Bloc de l'Est. En total han estat 4 dies, de l'11 al 15 de setembre, tot i que el dia 15 teníem el vol de tornada a primera hora del matí. Temps suficient per conèixer aquesta bonica ciutat.

la Nyugati Railway Station, un edifici singular, construida per la companyia Eiffel

Budapest és la Capital i la ciutat més poblada d’Hungria i coneguda com la perla del Danubi.

El Danubi separa la ciutat de Budapest en dues zones molt diferenciades, a cada marge del Danubi: Buda, antigament on residia la reialesa i podríem dir que és la part més elegant, amb el mont Gellért i el districte del castell, i Pest, el cor de la ciutat, i a parer nostre el més autèntic, on trobaràs les zones més animades i la majoria d'atraccions turístiques, com el Parlament hongarès, la basílica de Sant Esteve, el carrer Vaci, l'avinguda Andrassy, la Plaça dels Herois, etc.

Budapest és considerada una de les ciutats més boniques d’Europa, comparable amb Viena i Praga, i es diu que s’han de visitar aquestes tres capitals europees. Nosaltres no hem estat a Viena, però Budapest ens ha sorprès gratament.

des del mirador del Baluard dels Pescadors sobre el Danubi

el Parlament Hongarès al marge del Danubi

Budapest és una ciutat amb molta vida, la seva gent és oberta i l’afluència de turisme encara no ha disparat els preus, llevat dels pocs llocs on es concentra, majoritàriament al voltant del carrer Váci Utca.

La nostra visita ha estat curta, però com sempre intensa. Teníem quatre dies i feia temps que ens rondava pel cap escapar-nos per algun país de l’est, i només ens ha calgut disposar dels dies i trobar un vol molt econòmic a Budapest per tornar-nos a carregar la motxilla  a l’esquena, potser 4 dies són els ideals per conèixer la capital hongaresa.

També vam gaudir de les seves aigües, Budapest és coneguda com la Ciutat dels Balnearis, les seves aigües termals ja eren utilitzades per tractar malalties en èpoques romanes, posteriorment en l'època otomana i fins l'actualitat. Però això i molt més us ho explicarem en els següents postos!