Asia Tea House, menjar nepalí

Deprés del trekking ens hem agafat un parell de dies de relax a Pokhara, una de les raons ha estat per descansar després de tants dies de caminar, i l'altre perquè ens venia de gust posar en ordre les fotos i actualitzar el blog.

Asia Tea House, Lakeside 6, Pokhara

Durant aquests dos dies  hem sigut clients habituals de casa en Shiva i la seva família, que ens han alimentat com a reis. Es desfan perquè et trobis com a casa, al seu petit restaurant, a l'extrem d'un petit carreró en ple centre del Lakeside de Pokhara. Nosaltres ens hi vam arribar gràcies a les recomanacions d'en Carles i la Silvia.

A l'Asia Tea House es pot menjar de tot i a molt bon preu, per exemple vam dinar tot el que veureu a continuació per només 2'91 € els dos, increïble, tot i que el rosti és dels plats cars!!!

cheese noodles amb verduretes, 90 rnp (0'85 €)

rosti (com un pastís de patata i verdura i ou i força picant), 160 rnp  (1'50 €)

plain rice banana pudding, 60 rnp (0'56 €)

La presentació dels plats potser no és el seu fort, però tot està boníssim i a vegades fins i tot et fan repetir, al no tenir res precuinat, cada plat que demanes el preparen al moment, si n'han fet una mica massa quan acabes te'l tornen a omplir.

El plat típic del país és el Daal Bhaat, Daal que vol dir llenties i Bhaat que és l'arròs, consisteix amb arròs, sopa de llenties i verdures estofades, i pots anar repetint tantes vegades com vulguis. Aquest ha estat un dels plats que més hem menjat durant la volta als Annapurnes.

el típic Daal Bhaat nepalí, 130 rnp (1'22 €)

També cal dir que hem provat el famosos momos de Nepal,  d'aspecte força semblant als tortellinis. Els momos són trossos de carn, formatge o verdures embolicades en una massa i cuites al vapor, també pots fer-ne per postres de fruita o xocolata. Els momos també poden ser fregits i s'anomenen kothes.

cheese fried momos (khotes)


Companys de camí

Allò que diuen que mai es viatja sol si un no vol és del tot cert i és que hem compartit grans moments d'aquest trekking amb gent molt maca. Amb la majoria d'ells ja vam coincidir en el bus de trajecte a Besisahar i amb la resta ens hem trobat pel camí, però amb tots ells hem pogut compartir anècdotes, cansaments i tertúlies a la vora del foc.

en Patrick, la Txell i en Miguel a Tal 

La volta als Annapurnes la vam iniciar amb en Patrick de Luxemburg, en Jostein de Noruega i en Miguel de Logronyo, en Jostein ja porta uns 5 mesos viatjant i en Miguel d'aquí poc farà un any que està viatjant. Amb tots ells vam trobar-nos en el bus d'arribada a Besisahar i hem anat coincidint en diferents etapes del trekking.

 amb la Machusan i en Jostein menjant yak al guest house Bob Marley de Muktinath 

La nostra trobada amb la Machusan va ser a Upper Pisang, al Guest House Himalaya, ubicat just a sota el temple budista, juntament amb una parella eslovaca que també vam retrobar més endavant i que també s'han agafat uns mesos sabàtics per viatjar, abans de començar una nova vida a Suïssa.

al Thorung La Pass, amb la Masuchan de Xina

amb en Michael i la Paula de Miami i la Hadash i en Youff  d'Israel a l'estació de Ghasa esperant el bus

Amb en Michael i la Paula, una parella d'americans, i la Hadash i en Youff, una parella israelita, vam coincidir a les dues etapes de tornada a Pokhara, va ser entretingut arribar-hi, entre averies del bus, busos fets a tamany nepalí, on no et caben les cames ni volent-ho, al igual que els jeeps per a 12 persones, el venedor "estafador"de l'estació de Ghasa i un munt d'històries que van fer més divertida la tornada i tot plegat va provocar que haguéssim de fer nit a Ghasa. Per cert, amb en Michael i la Paula, els que també tenen un blog i que tot just acaben de començar el seu mig any sabàtic per recórrer món, vam quedar per anar a sopar a l'Steak House de Pokhara, un bon regal per haver acabat el trekking de bona manera.

sopant al famós Steak House de Pokhara

Molta sort a tots!! i esperem poder-nos retrobar ben aviat!!

Ice Lake, un balcó als Annapurnes

Des de Manang hi ha un munt d'excursions recomanades i nosaltres vam optar per anar a l'Ice Lake, ni de les més fàcils ni de les més difícils. L'Ice Lake està a 4.600 m i des d'allí s'hi divisen unes vistes espectaculars dels Annapurnes i de la vall del riu Marsyangdi Khola.

la vall del Marsyangdi Khola amb Brakha en primer terme i Manang al fons de la vall

Es diu que lo correcte és guanyar alçada durant el dia i tornar a baixar per dormir i això vam fer.

L'excursió no és fàcil, puja força en picat, 1.150 m de desnivell, i la baixada és collunuda pels qui patim dels genolls, però és del tot recomanable si es vol gaudir d'unes vistes privilegiades.

la Txell a 4.600 m amb les vistes dels Annapurnes al fons, amb el Gangapurna de 7.454 m i l'Annapurna III de 7.555 m

A aquestes alçades ja es comença a notar la falta d'oxigen, costa respirar, i es va pujant a poquet a poquet.

l'Ice Lake, un balcó espectacular per contemplar les vistes als Annapurnes!! 

nosaltres satisfets al arribar a l'Ice Lake després de 4 hores de pujada

Com a tota caminada per altes alçades és recomanable fer aclimitació, així que durant el trekking vam fer-la a Manang. De fet gairebé tothom la hi fa, i és que Manang és un dels pobles més ben preparats per aquest tipus de turisme, un poble que està situat a 3.540 m i al que no li falta de res. Hi ha un centre mèdic on cada dia es fan xerrades sobre els símptomes del mal d'alçada, fins i tot hi ha un cinema, mini, però és un cinema on habitualment es passen pel·lícules dels Himalàies. Hi ha unes Bakeries tremendes,  on es pot degustar el típic Apple Pie... boníssim!

Llevat que vam començar amb un parell de dies rúfuls, no cal dir que la resta de dies han estat fantàstics amb uns dies clars i sense núvols, que quan marxava el sol calia abrigar-te de valent. Fins i tot, en la nit al High Camp a 4.850 m se'ns va glaçar l'ampolla d'aigua dins de l'habitació!!!

El monestir budista d'Upper Pisang

Una de les millors sorpreses d'aquest trekking ha estat la gent i la seva forma de viure, i també poder gaudir de les seves tradicions i religions, amb els seus chörtens, gompas i monestirs que hem anat trobant per la volta dels Annapurnes.

monjo budista d'Upper Pisang

monestir budista d'Upper Pisang

A dalt de tot d'Upper Pisang hi ha anclat un monestir budista, amb unes vistes impressionants i lo milloret de tot ha estat poder contemplar  l'Annapurna II, de 7.937 m, i l'Annapurna IV, de 7.525 m.

monjos budistes i vistes a l'Annapurana II i IV

També hem pogut disfrutar de l'amabilitat dels monjos, que t'ofereixen te i pastes, i presenciar les oracions habituals i càntics, que fan posar la pell de gallina.

prenent el te amb els monjos

interior del temple budista

Amb un ambient de pau i relax brutal!!!! De lo millor del trekking, sens dubte!!!

Annapurna Round

Han estat 10 dies de caminata sense parar però ha valgut realment la pena, per nosaltres ha estat un dels millors trekkings que mai hem fet, l'Annapurna Round.

vistes als Annapurnes de camí a Letdar

De moment encara no hem visitat les ciutats més importants del país, i per tant no sabem el què ens depara Nepal, però estem del tot segurs que no hagués estat el mateix visitar Nepal sense apropar-nos en aquests poblets de gent amable i acollidora, gent que amb res és feliç i t'ho dónen tot.

  preparant-nos els plain chapatti, a Danaqyu

benvinguda a Lower Pisang

Però també hem de dir que la ruta de la Volta als Annapurnes està molt preparada pel turisme i per tant és molt i molt fàcil accedir-hi. Hi ha molts allotjaments al llarg del circuit, a la majoria de llocs pots dormir gratuïtament, a canvi de fer els àpats a les guests houses, a mesura que vas pujant d'altitud els preus s'incrementen i és que en certa manera és ben lògic. La zona és de díficil accés per carretera, per ara, i diem per ara perquè la carretera està en plena construcció.

estupa de Bhraga, de camí a l'Ice Lake

Creiem que aleshores perdrà tot l'encant, per nosaltres tota una pena, ja que tots aquests pobles que més o menys viuen del turisme, perdran aquesta gran font d'ingressos. Actualment una part d'aquesta volta ja està força perduda i és que des de Muktinath a Tatopani ja hi ha accés per carretera i la major part del sender és la mateixa carretera, la qual cosa ha fet que molta gent ja acabi el trekking a Muktinath mateix.

A partir dels 4.000 m hem pogut veure els famosos yaks del Nepal, ja que habiten a grans altituds.
divisem els primers Yaks passat Yak kharka

Les etapes del trekking han estat les següents:

1a etapa: de Besisahar (820 m) a Bahundanda
2a etapa: de Bahundanda (1.310 m) a Tal
3a etapa: de Tal (1.700 m) a Chame
4a etapa: de Chame (2.710 m) a Upper Pisang
5a etapa: d'Upper Pisang (3.310 m) a Manang
6a etapa: Manang (3.540 m), dia d'aclimitació, vam fer una sortida a l'Ice Lake (4.600 m)
7a etapa: de Manang a Letdar
8a etapa: de Letdar (4.200 m) a High Camp
9a etapa: de High Camp (4.850 m) a Thorung La Pass (5.416 m), fins a Muktinath
10a i 11a etapa: de Muktinath (3.800 m) a Tatopani i de Tatopani a Pokhara

al Thorung La Pass a 5.416 m, el pas més alt del món

En total han estat 121 kms i hem arribat fins a 5.416 m d'alçada, on el Thorung La Pass, el pas més alt del món, ens esperava. Hem tingut molta sort, no hem tingut cap símptome de mal d'alçada, només el cansament que cada dia feia més ressò a les nostres cames.

Namasté!!

Després d'esperar-nos a l'aeroport de Londres unes 6 hores, arribem a Delhi on ens esperen 9 hores més, estàvem fets pols. Al final arriba l'hora de pujar a l'avió, amb poc més de 2h ens plantàvem al que és el primer destí del nostre viatge, arribem a Katmandú, Nepal.

El dia d'ahir ens el vam passar al bus de trajecte de Katmandú a Pokara, on a banda  d'enllestir els tràmits per accedir al parc dels Annapurnes, també hem passejat per la vora del Lakeside, el qual ens ha agradat bastant. 




Us deixem aquestes quatre ratlles perquè estarem desconectats durant uns 15 dies, tot i que el temps no pinta massa bé, creuarem els dits, ja que a partir de dijous sembla que la cosa millorarà, ens n'anem a fer un trekking pels Annapurnes. A la tornada us ho explicarem tot!!!

Allotjaments

Aquest post és un recull dels nostres allotjaments durant la nostra volta al món, i mirarem d'anar-lo actualitzant a mesura que anem viatjant.

Repetiríem la majoria d'allotjaments dins una economia de motxiller, de totes maneres, només recomanem aquells allotjaments on realment ens vam sentir molt a gust i la relació qualitat-preu és excel·lent. Però això és només el nostre punt de vista, ja que hi ha molts factors que hi juguen quan un viatja. Si realment han estat molt bàsics, brutejaven, el personal era incompetent o altres factors, us indiquem eviteu-lo. A l'inici de cada país especifiquem quin és el tipus d'habitació estàndard que s'hi troba, en aquell país en concret.
 
  1. Argentina
  2. Xile
  3.  

Us diem a tots fins aviat!!! familiars, amics, bloggers, etc...

Demà comença la nostra aventura, la que hem estat desitjant durant molt de temps, per això no volem marxar sense dir-vos a tots, pares, familiars i amics, que us trobarem molt a faltar!!


Des de ja fa unes setmanes que amb la nostra gent, la de sempre, la que veiem sovint i la que no, però que sabem que sempre hi són, ens hem anat trobant per "despedir-nos". Aíxí que deixem penjades algunes fotos d'aquestes trobades amb familiars i amics, així potser els moments de nostàlgia que hi hagi al llarg d'aquesta gran aventura seran més suportables quan obrim el blog i llegim aquestes línies. No cal dir que us trobarem molt a faltar a tots!!!!


Ara sí fins molt aviat a tots!!!

Preparatius (III). L'equipatge

Ara toca un altre punt conflictiu, l'equipatge. Què portem? Ens hi cabrà tot? Quin pes portarem?

Com qualsevol viatge, la idea inicial és portar poc pes, entre 10 i 13 kg, una recomanació d'en Francesc Balagué va ser "no us capfiqueu amb el pes, porteu el que creieu que heu de portar ja que heu d'estar amb la motxil·la durant 1 any, heu d'agafar el que creieu que necessitareu, sigui molt o poc, però durant aquest any us heu de sentir còmodes". Entenem doncs, que a vegades és millor pecar de més que trobar a faltar cosetes. En el seu cas eren 17 kg. Nosaltres a dia d'avui encara no hem fet la prova de la motxil·la, però sí el que tenim pensat posar-hi.

A continuació us deixem el vídeo de preparació de la motxil·la del Francesc Balagué de Rutabaobab.

www.rutabaobab.com Learning around the world

Calçat: botes de mitja canya (indispensables per la Txell, que la pobra té els turmells com a xiclets), bambes, xancles trekking i les típiques brasileres, molt útils per a les dutxes.

Roba Hivern: Jaqueta/impermeable, jaqueta interior, polar, uns pantalons llargs hivern, un parell de samarretes tèrmiques, un parell de màniga llarga i un parell de mitjons gruixuts.

Roba Estiu: uns pantalons llargs que es puguin fer curts, un parell de pantalons curts, una faldilla i un vestit (o no), samarretes màniga curta i/o tirants (en principi creiem que lo ideal serien 7, per una setmaneta)

Roba bany i interior: banyadors, roba interior i mitjons, tovallola d'assecat ràpid (tipical decathlon) i pareo, el qual també et pot servir de tovallola.

Un altre tema relacionat amb l'equipatge és l'electrònica, portarem: una càmara reflex, una càmara compacta, un netbook, disc dur extraïble, iPod (carregat de música) i un lladre.
Altres cosetes indispensables, segons parlat amb diversos viatgers són: la farmaciola (comentat en l'apartat anterior), un tap universal, candaus, corda i pinces per estendre la roba, ganivet multiusos, frontal, xarxa mosquitera i les guies, un altre pes!!

Les guies aparentment ens donen seguretat, de totes maneres, moltes vegades acabes buscant les referències d'altres viatgers a través de la xarxa o en companys de viatge. Nosaltres ja teníem alguna que altre guia comprada, però creiem que serien últils guies e-books!!

Fins aquí la teòrica i les preparacions!!!
Ara toca posar-ho a la pràctica!!!

Moltes gràcies als consells viatgers de l'Eva i l'Aleix, en Marc i la Mireia, en Raül i l'Eva, i en Francesc Balagué. Ara ens toca a nosaltres, molts records!!! ;-)

Entrevistats a la ràdio!!!

Avui ens han entrevistat a Ràdio 4, al programa "El millor de cada casa" dirigit i presentat per Miquel Murga. Aquí us deixem l'àudio de l'entrevista, ens podeu escoltar a partir del minut 4!! No cal dir que ens ha fet molta gràcia anar a la ràdio!!!

  
I també han parlat altre cop de nosaltres a RAC1, aquest cop al programa "Via lliure" de Marta Cailà, on han recomanat el nostre blog ja que en breu iniciarem la nostra volta al món, el proper 11/11/2011!

Us deixo un petit vídeo amb l'àudio, on podeu escoltar el tall de 'Via lliure'.

Preparatius (II). La Salut

En aquest post us continuarem explicant els preparatius per un viatge tan llarg, com ara, la salut, les vacunes, la farmaciola, etc.

Primer de tot cal demanar hora al Centre de Vacunacions Internacionals, el més proper a casa teva, normalment a l'estiu sol estar col·lapsat, així que millor demanar hora amb suficient antelació. Segons ens van informar, per marxar correctament vacunats, amb un mes d'antelació a la sortida del viatge és suficient per a qualsevol destinació. Per cert, quan nosaltres hi vam anar el cost de la visita al viatger és de 20 euros i per les vacunacions 15 euros.


Publicitat impresa "MOSQUITO" realitzada per l'agència de publicitat "Springer & Jacoby Werbung" pel producte: Vaccination Against Malaria


Quines vacunes ens han posat?
En el nostre cas ens van vacunar de la Febre Tifoidea, l'Hepatitis A, la Ràbia, l'Encefalitis Japonesa i la Polio. Ja estàvem vacunats de la Febre Groga, així que ens vam estalviar una punxada! La Febre Groga és obligatòria per entrar en alguns països, i se n'exigeix el Certificat Internacional de vacunació.

També ens han receptat la profilaxis del Paludisme o Malària, en el nostre cas el Malarone, molt estesa a tots els països tropicals. S´adquireix a través de la picada d´un mosquit, i per tant és important fer-ne una prevenció ja que actualment no es disposa de vacuna. En el nostre cas ens van aconsellar que ens hauríem de prendre el Malarone si visitàvem els següents països: Birmània i les regions d'Indonèsia (Lombok, Flores i Komodo) i l'Amazones a Perú i Bolívia.

En el cas del Dengue també és una malaltia transmesa pels mosquits i també s'ha de realitzar la prevenció.
Per la prevenció del Dengue i el Paludisme recomanen: utilitzar pantalons llargs i màniga llarga, evitar roba fosca i l'ús de repel·lents cutanis amb una concentració superior d'un 35% de DEET, com el Relec Extra Fuerte o Goibi Xtreme. En el cas del Palusdisme la utilització de mosquiteres per dormir, ja que és un mosquit nocturn, el contrari que el Dengue que és un mosquit diürn.














Ziguinchor, Casamance (Senegal). 2005

Els metges, revisions mèdiques.
Una vegada assolida la tanda de vacunacions també hem de fer la posta a punt amb visites als metges, per mirar de marxar amb els mínims d'imprevistos possibles, igualment és recomanable una revisió bucal.
Una vegada feta la revisió i haver escoltat el consell dels metges, cal preparar la farmaciola.

La farmaciola.
A dia d'avui, encara no la tenim, però en breu ens disposarem a preparar-la. Després de llegir diverses webs, blogs i fer les corresponents visites mèdiques, la nostra intenció és portar la següent farmaciola.

És útil comptar amb alguns medicaments per a símptomes menors, com analgèsics, antihistamínics, antidiarreics, etc.
Per ferides lleus i primeres atencions:
- tirites, gases, esparadrap, iode, benes i tisoretes.

Per les picades:
- After Bite,
- Diprogenta en pomada, per les picades fortes, antihistamínic amb antibiòtic i cortisona i
- Ebastine, per picors i al·lèrgies.

Per la panxa, les diarrees i els vòmits:
- Omeprazol, per acidesa,
- Motilium, per vòmits i
- Fortasec o Tiorfan, per la diarrea.

Analgèsics i antiinflamtoris i una mica de tot:
- Ibuprofè, per mal de cap, picades, cops, etc.,
- Voltaren en pomada per cops, dolors musculars, i
- Nolotil, per dolors molt forts.

Varis:
- Azitromicina, antibiòtic.
- Goibi Xtreme, repel·lent d'insectes.
- Malarone, la quimioprofilaxi del paludisme.
I estem valorant si portar Edemox pel mal d'alçada.

Ho sembla però no som metges sense fronteres!!!

A l'apartat salut també caldria incloure l'assegurança mèdica, però l'hem inclòs a l'apartat de la documentació.

Altres pàgines d'interès útils a consultar:
- Organització Mundial de la Salut, viatges internacionals i salut, i mapa de recomanacions per països.